Omgeving

De omgeving van Hattem in 4 woorden: ‘Bos, Heide, Weide, Water’

Een boottocht in de omgeving van Hattem laat een prachtig stukje natuur zien. Een combinatie met een bezoek aan dit kunst- en cultuurrijke stadje maakt varen in deze bijzonder gevarieerde en natuurrijke omgeving tot een echte beleving!
Met het unieke Panorama Paviljoen als centraal vertrekpunt kunt u in deze omgeving van alles combineren: natuur met cultuur, land en water, of actief en sportief bezig zijn, alles op een unieke locatie met goede faciliteiten en heerlijk eten en drinken met een prima service.

Startpunt boottochten

Het vertrekpunt van de boottochten is het Panorama Paviljoen, gelegen op de meest fraaie locatie die men zich kan voorstellen, een bijzondere belevenis om dit te ervaren! Het Paviljoen ligt boven op een dijk, met een geweldig groots uitzicht over de IJsseluiterwaarden tot aan Zwolle. Een geweldige omgeving! Vanaf hier ziet men ook de schepen passeren op de Ijssel en in de zomer ziet men vanaf hier het veerpontje heen en weer varen tussen de 2 provincies: Gelderland en Overijssel.
De rondvaartboot ligt klaar direct voor het terras van het Paviljoen in het Apeldoorns kanaal. Hier zijn allerlei wateractiviteiten te doen en te zien.

ijsvogel

De prachtige en zeldzame ijsvogel is hier te zien

Natuurgebied

Het natuurgebied het Algemene Veen, waar meer dan 100 jaar oude jeneverbesstruiken te zien zijn, ligt direct bij het startpunt van de boottochten. Hier kan men vaak de zeldzame blauwe ijsvogel waarnemen en soms zelfs een bever of een schildpad! Door het moerasachtige gebied scharrelen ‘brandrode runderen’ rond, een bijzonder ras. Ooievaars dalen regelmatig vanaf hun nest af om vlak bij het Paviljoen voedsel te zoeken. In het seizoen kunt u hier zelfs jonge ooievaars bewonderen. In de IJsseluiterwaarden kunnen we vaak de kievit zien en de blauwe en zilverreiger, maar nog véél meer bijzondere vogels. Een prachtige omgeving om er met de boot even op uit te zijn.

bever 2

Winter en vogeltrek

In de winter kunnen we, mede door het hoge water, vaak beperkt varen, het water staat dan wel 2-4 meter hoger! Vanuit het Paviljoen kijk je dan op ondergelopen uiterwaarden neer, waar bij flinke vorst soms geschaatst kan worden. Ook is het hier genieten van de trek van o.a. grote vluchten ganzen en eendensoorten. Er is in deze omgeving altijd iets te zien en te bewonderen in die wisselende natuur met die prachtige vergezichten! Een unieke plek om te schilderen, zoals o.a. Voerman deed, of om mooie foto’s te maken.

Hattem, Hanzestad op de Veluwe

Het oude vestingstadje Hattem is het noordelijkste stadje van Gelderland en de Veluwe. Aan de Ijssel gelegen was het ook een Hanzestad met een rijke geschiedenis, denk o.a. aan de Hertog van Gelre en de patriot en latere generaal Daendels.  En nog steeds een stad met fraai cultuurgoed, denk aan o.a. de schilders Voerman en Anton Pieck.

Bij Hattem begint het prachtige met riet en bomen omzoomde Apeldoorns kanaal, ook wel ‘het mooiste kanaal van Nederland’ genoemd. Koning Willem I heeft dit laten graven en zelfs grotendeels zelf betaald. Het noordelijk gedeelte van de Veluwe wordt met al dit water niet voor niets genoemd de Waterrijke Veluwe.
Hattem ligt aan één kant aan het grootste natuurgebied van Nederland, de Veluwe, vandaar dat het Panorama Paviljoen behalve startpunt voor boottochten ook startpunt is voor vele mountainbike-, fiets- en steproutes in de omgeving. Aan de andere kant van de stad liggen de IIsseluiterwaarden. Een prachtig contrast. Aan de overkant van de Ijssel zijn vaag de contouren van de stad Zwolle te zien.

IMGP1144a

Dichtbij Hattem-centrum

De boottochten starten van niet meer dan 200m. van het centrum en het stadhuis van Hattem. Nergens vindt u alles zo dicht bij elkaar: boottochten, outdoor- en recreatieactiviteiten en een historisch stadscentrum. Geen wonder dat we diverse arrangementen verzorgen met allerlei bezienswaardigheden en attracties, allemaal in de directe omgeving op loopafstand.

Historisch Hanzestadje Hattem

Hattem is in 1989 benoemd tot het ‘best bewaarde stadje van Nederland’. Dit geeft aan dat er veel gedaan is aan het behoud van de oude panden en structuur. Niet voor niets vindt u hier een aantal musea, zoals het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck- en Voermanmuseum, waar men de collecties van Voerman Sr. en Jr. vindt. Kent u ze nog van de Verkadeplaatjes en de bijzondere IJsselschilderingen?
Het Hanzestadje is ook bekend van diverse evenementen zoals het Dikke Tinnefestival, de Kunstmarkt, het Chocoladefestival enz. Kortom: Hattem is rijk aan kunst en cultuur. Niet verwonderlijk dat we vanuit het Paviljoen ook stadswandelingen met en zonder gids verzorgen. Tevens foto-puzzelwandeltochten langs veel bijzondere plekjes in de omgeving. Ook individueel en zonder gids te doen. Zie daarvoor ook: www.vadesto.nl